Wat zijn nou eigenlijk emoties? We weten allemaal hoe het voelt om blij of boos te zijn, of verdrietig of bang, gefrustreerd of opgewonden. En zo kan ik nog wel een heel rijtje opnoemen. Maar veel belangrijker is, durf jij jouw emoties te laten zien. Ongeacht welke emoties. Of zet je een masker op, wat je jezelf ooit, om allerlei goede redenen hebt aangeleerd. Patronen die als het ware zijn ingesleten, zoals een grammofoonplaat een groef heeft. (Voor de jongeren, dit was voordat er CD’s waren J) We weten soms niet eens waardoor het ontstaan is, maar voelen ons veiliger in die schijn veiligheid. Maar hoe dicht sta je dan nog bij jezelf…
Durf je geraakt te worden door een ander, of door jezelf. En als je dat durft, durf je dat dan ook te laten zien. Of anders gezegd, durf jij kwetsbaar te zijn? Te zeggen wat je voelt of nog enger, wat je nodig hebt?

Een paar jaar geleden deed ik een trekking in Nepal, in de Himalaya. Het was deels een spirituele reis en zo kregen we soms de uitnodiging mee om bijvoorbeeld een ochtend niet te spreken. Op andere momenten was het voelen wat je voelt bij elke stap die je zet. En reken maar dat je van alles voelt als je in allerlei weersomstandigheden mag lopen, moet stijgen. Soms was je gewoon moe of had je slecht geslapen, of je zat er simpelweg gewoon doorheen. Want door dat lopen en geconfronteerd worden met jezelf kwamen we allemaal in ons proces. Ik kan je vertellen dat het een intense beleving was. Je zo klein en nietig voelen omringd door die krachtige machtige bergen.

Maar tijdens die reis spraken we als stoere krachtige vrouwen en mannen ook over onze kwetsbaarheid. Want juist doordat we als vreemden aan dit avontuur waren begonnen was het ook wat makkelijker om je kwetsbaar op te stellen. Om te zeggen wat je nodig had. Want dat was een van de uitgangspunten op deze reis.
Jezelf durven laten zien. Dat was voor ons wel de definitie van kwetsbaarheid.
We hebben in die reis vrijwel allemaal onze diepste angsten en emoties onder ogen gezien. En kwamen al vrij snel tot de uitspraak “krachtige kwetsbaarheid” . Want dat is het.
Als je jezelf met al je emoties durft te laten zien, laat je zien wat een kracht je hebt. En hoe kwetsbaar je durft te zijn….

Hoe makkelijk dat gaat in een groep mensen die je daarna toch niet meer ziet. En dan de realiteit van alledag. Je kwetsbaar opstellen op je werk, naar vrienden, in trainingen, tijdens het sporten. Op de ene plek gaat het makkelijker dan op de andere. En ja, soms is het eng, maar ik kan mezelf niet verloochenen, en daarmee ook mijn emoties niet. Dan denk ik aan die “krachtige kwetsbaarheid” en stap in het diepe…

Januari 2017