Op een FB pagina van een schoonmaakbedrijf lees ik dat vrijwel alle opdrachtgevers en leveranciers het hebben over beleving. De schrijver vraagt zich in verbazing af of wij dit dan zijn kwijtgeraakt. De tekst raakt iets in mij…

Want hoe beleven we als mens een ervaring? Met welke zintuigen doe je dat? Je ruikt een geur en gaat onmiddellijk terug naar een fijn moment waarop je die geur ook rook.

Denk maar aan een willekeurige geur…zie.. je hebt een glimlach op je gezicht. Hetzelfde met het horen van dat ene liedje, het brengt je terug in die ervaring van toen. Misschien wel van je eerste liefde of die avond, die zo fijn was. Of het liedje wat gedraaid werd toen je afscheid nam van een dierbare. Het is duidelijk dat we met al onze zintuigen een ervaring beleven. Ruiken, horen, zien en voelen. En in elke ervaring zit een emotie, want die geur heeft een prettige herinnering opgeroepen waardoor je die glimlach op je gezicht kreeg. En dat liedje kan een gevoel van gemis teweeg brengen.

Dus als we beleven met onze zintuigen en daar altijd emoties bij gebruikt worden, ja dan snap ik het wel dat we massaal op zoek zijn naar beleving.

In dit digitale tijdperk, waarin mobiele telefoons wel een hoofdrol in ons leven lijkt te spelen, hoe worden dan je ervaringen beleefd? Alleen, terwijl je op je schermpje kijkt? Zeker de huidige telefoons waarop e-mail, WhatsApp en facebook om maar iets te noemen, binnen handbereik zijn. Non stop , 24/7.

We delen massaal onze beleving met vrienden via de WhatsApp en nog breder plaatsen we berichten en foto’s op FB. En daar kan iedereen je een ‘like’ geven. Is dat dan de nieuwe beleving geworden? Of een selfie nemen en posten, zodat iedereen kan zien hoe blij je kijkt?

Voor mij niet, voor mij is menselijk contact en ervaringen uitwisselen, het delen, nog steeds de belangrijkste manier van beleven. Niets kan vervangen dat ik zie, dat een uitspraak van mij iemand raakt of andersom. Laten zien dat ik geraakt word en mijn gezicht mijn emoties weergeeft. Samen lachen, tegelijkertijd. Dat is voor mij beleving.

En uit het bewuste verhaal van dat schoonmaakbedrijf, blijkt dat dit voor veel mensen geldt. We willen met onze zintuigen ervaren.

Onze levens zijn intenser en voller geworden, daarom zijn we massaal op zoek naar beleving. Beleving raakt je namelijk als mens. Of anders gezegd, we zijn in deze tijd massaal op zoek naar een ‘ aanraking” in ons mens zijn. Daar kan geen schermpje tegenop.

Januari 2016